Соус чилі
Консервація, Соуси

Соус чилі: простий рецепт для ідеального гостро-солодкого смаку

0 коментарів

Цей рецепт солодкого чилі соусу став для мене справжньою кулінарною знахідкою! Я завжди любила страви з легкою гостринкою, але коли вперше приготувала цей соус, була просто в захваті від того, як гармонійно поєднуються солодкий і пекучий смаки. Він ідеально доповнює м’ясні та рибні страви, овочі або навіть звичайні закуски. Він чудово підходить до м’яса, риби, овочів та навіть закусок. Готувати його дуже легко, щоб завжди мати під рукою щось особливе для своїх страв. Сподіваюся, що вам він теж сподобається, адже цей солодкий чилі соус дійсно універсальний! Також він набагато смачніший за покупний.

Якщо ви хочете зберегти цей соус надовго, його можна закатати в банки і насолоджуватися взимку. Такий спосіб консервації дозволяє завжди мати під рукою цей чудовий чилі на зиму.

Рецепт приготування світ чилі соусу

Готувати солодкий соус чилі будемо за таким планом:

  1. Підготовка овочів.
  2. Варіння солодко-гострого соусу чилі.
  3. Зберігання та консервація чилі соусу.

Інгредієнти:

  • 3-4 стручків червоного гострого перцю чилі
  • 4-5 штук червоного болгарського перцю (це десь 400-500 грамів)
  • 1 голівка часнику
  • 500 г цукру
  • 50 г солі
  • 60 мл оцту (9%)
  • 150 мл води
  • 30 г крохмалю (кукурудзяного)

Якщо ви бажаєте, щоб соус був не сильно гострий, то покладіть гострого чилі менше.

Також гострота соусу залежить від самого перцю, бувають перці які зовсім не гострі та навпаки.

Перевіряйте перед приготуванням гостроту перцю.



Приготування:

  • Для початку треба вимити перці, очистити часник. Болгарський перець очистити від серцевини, та перерізати на декілька частин. Гострий чилі перерізаємо на декілька частин, насіння не прибираємо.
  • У каструлю додаємо гострий перець, болгарський перець, зубчику часнику та перебиваємо це погружним блендером або перекручуємо масу на м’ясорубці.
  • До каструлі с перцями додаємо 500 грамів цукру та 50 г солі. Ставимо на вогонь та даємо закипіти. Після закипання варимо соус чилі 10 хвилин.
  • Тим часом змішуємо крохмаль та воду. Я брала 30 грамів крохмалю та приблизно 150 мл води. Перемішуємо це і вливаємо у соус.
  • Також додаємо 60 мл оцту до каструлі з соусом.
  • Даємо закипіти суміші, і потім проварюємо ще хвилин 10. Ви побачите що соус почав густіти та з’явилась піна, її я прибираю.

Консервування:

Якщо ви бажаєте насолоджуватися соусом взимку, то раджу закатати цей соус. Для цього потрібно стерилізувати банки.

Стерилізація склянок:

Стерилізація склянок у духовці:

  • Попередньо гарно вимиваємо склянки у гарячій воді з миючим засобом та содою, щоб знежирити склянки.
  • Потім ставимо склянки на стерилізацію у попередньо розігріту духовку до 130° горлечком униз. Чекаємо доки вся вода не випарується.
  • Перекладаємо склянки на чистий рушник.
  • Кришки стерилізуємо в каструлі з окропом. Проварюємо декілька хвилин.
Соус світ чилі
Солодко-гострий соус чилі на зиму

Закатка світ чилі соусу:

  1. У простерилізовану банку наливаємо ще гарячий соус.
  2. Накриваємо простерилізованою кришкою та закатуємо, якщо використовуєте закаточний ключ. Якщо у вас євро-кришка, то просто щільно закручуєте кришку.
  3. Потім перевертаємо банки догори дном та накриваєте рушником до повного охолодження соусу.

Якщо ви хочете їсти солодкий чилі соус одразу, то можна його коштувати вже на наступний день.

Солодкий чилі соус готовий, він виходить набагато смачніший за магазинний! Він прекрасно доповнює ваші страви, будь-то м’ясо або риба.

Солодкий чилі соус

Автор Anna GrinКатегорія: Консервація, СоусиКухня: Американська

Солодкий чилі соус – це ідеальне поєднання гостроти й солодкості, що прекрасно доповнює м’ясні, рибні та овочеві страви. Його легко приготувати вдома зі свіжих інгредієнтів, а також зберігати в холодильнику або консервувати на зиму. Домашній соус набагато смачніший за покупний і підходить до будь-яких страв.

Якщо ви прагнете зробити соус більш пікантним, просто додайте більше гострого перцю. Кількість чилі можна регулювати на свій смак: чим більше перцю, тим інтенсивнішою буде гострота. Якщо вам до вподоби страви з яскраво вираженим пекучим акцентом, не бійтеся експериментувати і додавати ще кілька стручків чилі. Але пам’ятайте, що гострота також залежить від сорту перцю, тому перед приготуванням варто перевірити, наскільки сильний його пекучий ефект.

Інгредієнти

  • 3-4 стручків червоного гострого перцю чилі

  • 4-5 штук червоного болгарського перцю

  • 1 голівка часнику

  • 500 г цукру

  • 50 г солі

  • 60 мл оцту (9%)

  • 150 мл води

  • 30 г крохмалю (кукурудзяного)

Приготування

  • Варіння солодко-гострого соусу чилі
  • Спочатку потрібно вимити перець і почистити часник. Болгарський перець потрібно очистити від серцевини та наріжте на кілька частин. Гострий чилі теж нарізаємо на частини, насіння залишаємо.
  • У каструлю кладемо гострий і болгарський перець, а також зубчики часнику, після чого подрібнюємо все за допомогою блендера або пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо до суміші 500 грамів цукру та 50 грамів солі. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Після закипання варимо чилі-соус протягом 10 хвилин.
  • Тим часом змішуємо крохмаль з водою (я взяла 30 грамів крохмалю та близько 150 мл води). Перемішуємо та вливаємо в соус.
  • Додаємо в каструлю 60 мл оцту, доводимо до кипіння та варимо ще 10 хвилин. Коли соус почне густіти та утвориться піна, я її знімаю.

  • Консервація соусу

    Щоб насолоджуватися соусом взимку, його потрібно закатати. Для цього стерилізуйте банки.
  • Виберіть невеликі банки (я використовувала 160 г). Гарно вимийте їх з содою і миючим засобом, потім поставте в розігріту до 130° духовку горлечком униз до випаровування води. Кришки стерилізуйте в окропі кілька хвилин.
  • Налийте гарячий соус у стерильні банки, закрийте стерильними кришками і переверніть догори дном. Накрийте рушником до повного охолодження.

Нотатки

  • Якщо плануєте вживати соус одразу, відкладіть потрібну кількість в окрему банку і насолоджуйтесь ним вже на наступний день.

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*