Вітаю, друзі! Сьогодні хочу поділитися з вами моїм улюбленим рецептом соте з баклажанів, який багато років ми робимо у моїй родині. Цей рецепт універсальний, тому ви зможете приготувати його як для зимових запасів, так й для того, щоб поласувати одразу після приготування. Особисто я люблю готувати кілька порцій: частину консервую на зиму, а частину подаю на стіл. Цей рецепт соте з баклажанів та перцю такий смачний і насичений, що ідеально підходить як для обіду, так і для вечері, а також як самостійна страва, наприклад для брускети на чорному хлібі).
Соте з баклажанів – це універсальна страва, яку можна смакувати як гарячою, так і холодною: в гарячому вигляді вона стане чудовим гарніром або легким обідом, а в холодному – набуває насиченого смаку, що дозволяє подавати її як закуску. Я найбільше всього люблю їсти соте охолодженим.
Якщо Ви бажаєте приготувати гостре соте, то додайте 1 гіркий перець чилі, щоб додати гостроти.
Ще, хотіла б порекомендувати смачний рецепт помідорів на зиму по якому я готую їх вже 10 років, і вони завжди виходять смачними.
Рецепт приготування соте з баклажанів на зиму
Готувати соте з баклажанів будемо за таким планом:
- Підготовка овочів.
- Варіння овочевого соте з баклажанами, болгарським перцем та помідорами.
- Зберігання та консервація.
З цієї кількості інгредієнтів виходить приблизно 4 півлітрові банки соте та невеличка піала, яку можна просто з’їсти на вечерю.
Інгредієнти:
- Баклажани – 5 шт
- Болгарський перець (краще брати червоний) – 6 шт
- Помідори – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 3 шт
- Часник – 1 голівка
- Олія рослинна – 100 мл
- Оцет 9 % – 3 ст. л
- Сіль та цукор – на свій смак.
1. Приготування починаємо з підготовки овочів.
- Помити всі овочі.
- Баклажани помити та зрізати кінчики, порізати великими шматками.
- Перець помити, видалити серцевину, порізати великими шматками.
- Цибулю почистити, помити, порізати півкільцями або навпіл.
- Томати помити, порізати великими шматками.
- Часник почистити, підготувати для вичавлювання.
2. Процес приготування овочевого соте.
- Налити олію в 5-літрову каструлю, обсмажити цибулю до прозорості.
- Додати баклажани та перець, обсмажити 5-10 хвилин.
- Додати томати, тушкувати на середньому вогні, постійно помішуючи.
- Додати вичавлений часник, сіль і цукор на свій смак. Тушкувати близько 40 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
- Додати 3 ст. ложки оцту, перемішати, проварити ще 5-8 хвилин.
3. Процес консервування соте з баклажанів на зиму.
- Помити банки та кришки з содою, простерилізувати.
- Стерилізувати банки в духовці (130°C) до повного випаровування води.
- Кришки варити 10 хвилин у гарячій воді.
- Наповнити банки соте, закрутити кришками.
- Перевернути банки догори дном, накрити ковдрою до охолодження.
- Зберігати в темному, прохолодному місці (підвалі, гараж, балкон без мінусової температури).
Соте з баклажанів: Один рецепт на всі випадки – на зиму та для обіду
Категорія: КонсерваціяКухня: Українська10
minutes40
minutesІнгредієнти
Баклажани – 5 шт
Болгарський перець (краще брати червоний) – 6 шт
Помідори – 1 кг
Цибуля ріпчаста – 3 шт
Часник – 1 голівка
Олія рослинна – 100 мл
Оцет 9 % – 3 ст. л
Приготування
- Підготовка овочів.
- Усі овочі гарно миємо.
- Цибулю очищуємо та ріжемо на півкільця чи на пів четвертини.
- Миємо баклажани, зрізаємо кінчики. Потім розрізаємо їх навпіл, а отримані половинки нарізаємо великими шматками або великими кубиками.
- Болгарський перець також вимити, вичистити серцевину, також порізати великими шматками.
- Помідори миємо, розрізаємо на половинки та вирізаємо серцевину. Ріжемо ще на четвертини.
- Часник весь очистити та потім ми його вичавимо у соте, коли воно приготується.
- Приготування соте.
- У приблизно 5-літрову каструлю наливаємо рослинну олію та обсмажуємо цибулю.
- Потім додаємо баклажани та перець. Обсмажуємо їх приблизно 5 хвилин.
- Додаємо помідори та тушкуємо овочі на середньому вогні, не забуваючи постійно перемішувати.
- Додаємо вичавлений часник, сіль за смаком та цукор.
- Постійно мішайте соте, щоб воно не підгоріло. Тушкуємо так соте десь хвилин 40. Ви побачите що в процесі приготування, помідори пустили сік, овочі стали м’якими.
- Пробуйте соте на смак та м’якість овочів. Коли вони Вам подобаються за смаком та м’які додайте 3 столові ложки оцту. Перемішайте та проваріть соте ще 5-8 хвилин.
- Після цього будемо закручувати соте у банки.
- Консервація та зберігання соте.
- Далі будемо закручувати соте у банки для зберігання зимою.
- Вимийте гарно банки та кришки з содою.
- Стерилізуйте банки зручним для вас способом. Особисто я роблю це в духовці: ставлю банки догори дном на решітку та розігріваю духовку до 130 градусів. Стерилізую до повного випаровування води.
- Кришки стерилізую у гарячій воді – варю їх хвилин 10.
- Далі у простерилізовані банки накладаємо соте та закручуємо кришкою.
- Якщо у Вас євро кришка, то закрутіть просто руками чи спеціальним ключем. А якщо у Вас звичайна кришка, то закатайте закаточним ключем.
- Поставте банки догори дном і накрийте ковдрою. Залиште їх у такому положенні до повного охолодження.
- Потім можна перекласти банки у темне та прохолодне місце та зберігати їх там. Також можна зберігати у погребі, гаражі та на балконі за умови, якщо там нема мінусової температури.
Таке гарне овочеве соте в нас виходить! Смачного Вам!