sote-z-baklajaniv
Консервація

Соте з баклажанів на зиму та для обіду

0 коментарів

Вітаю, друзі! Сьогодні хочу поділитися з вами моїм улюбленим рецептом соте з баклажанів, який багато років ми робимо у моїй родині. Цей рецепт універсальний, тому ви зможете приготувати його як для зимових запасів, так й для того, щоб поласувати одразу після приготування. Особисто я люблю готувати кілька порцій: частину консервую на зиму, а частину подаю на стіл. Цей рецепт соте з баклажанів та перцю такий смачний і насичений, що ідеально підходить як для обіду, так і для вечері, а також як самостійна страва, наприклад для брускети на чорному хлібі).

Соте з баклажанів
Соте з баклажанів

Соте з баклажанів – це універсальна страва, яку можна смакувати як гарячою, так і холодною: в гарячому вигляді вона стане чудовим гарніром або легким обідом, а в холодному – набуває насиченого смаку, що дозволяє подавати її як закуску. Я найбільше всього люблю їсти соте охолодженим.

Ще, хотіла б порекомендувати смачний рецепт помідорів на зиму по якому я готую їх вже 10 років, і вони завжди виходять смачними.

Рецепт приготування соте з баклажанів на зиму

Готувати соте з баклажанів будемо за таким планом:

  • Підготовка овочів.
  • Варіння овочевого соте з баклажанами, болгарським перцем та помідорами.
  • Зберігання та консервація.

Інгредієнти:

  1. Баклажани – 5 шт
  2. Болгарський перець (краще брати червоний) – 6 шт
  3. Помідори – 1 кг
  4. Цибуля ріпчаста – 3 шт
  5. Часник – 1 голівка
  6. Олія рослинна – 100 мл
  7. Оцет 9 % – 3 ст. л
  8. Сіль та цукор – на свій смак.

1. Приготування починаємо з підготовки овочів.

  • Помити всі овочі.
  • Баклажани помити та зрізати кінчики, порізати великими шматками.
  • Перець помити, видалити серцевину, порізати великими шматками.
  • Цибулю почистити, помити, порізати півкільцями або навпіл.
  • Томати помити, порізати великими шматками.
  • Часник почистити, підготувати для вичавлювання.

2. Процес приготування овочевого соте.

  • Налити олію в 5-літрову каструлю, обсмажити цибулю до прозорості.
  • Додати баклажани та перець, обсмажити 5-10 хвилин.
  • Додати томати, тушкувати на середньому вогні, постійно помішуючи.
  • Додати вичавлений часник, сіль і цукор на свій смак. Тушкувати близько 40 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
  • Додати 3 ст. ложки оцту, перемішати, проварити ще 5-8 хвилин.

3. Процес консервування соте з баклажанів на зиму.

  • Помити банки та кришки з содою, простерилізувати.
  • Стерилізувати банки в духовці (130°C) до повного випаровування води.
  • Кришки варити 10 хвилин у гарячій воді.
  • Наповнити банки соте, закрутити кришками.
  • Перевернути банки догори дном, накрити ковдрою до охолодження.
  • Зберігати в темному, прохолодному місці (підвалі, гараж, балкон без мінусової температури).

Соте з баклажанів: Один рецепт на всі випадки – на зиму та для обіду

Автор Anna GrinКатегорія: КонсерваціяКухня: Українська
Prep time

10

minutes
Cooking time

40

minutes

Інгредієнти

  • Баклажани – 5 шт

  • Болгарський перець (краще брати червоний) – 6 шт

  • Помідори – 1 кг

  • Цибуля ріпчаста – 3 шт

  • Часник – 1 голівка

  • Олія рослинна – 100 мл

  • Оцет 9 % – 3 ст. л

Приготування

  • Підготовка овочів.
  • Усі овочі гарно миємо.
  • Цибулю очищуємо та ріжемо на півкільця чи на пів четвертини.
  • Миємо баклажани, зрізаємо кінчики. Потім розрізаємо їх навпіл, а отримані половинки нарізаємо великими шматками або великими кубиками.
  • Болгарський перець також вимити, вичистити серцевину, також порізати великими шматками.
    Соте з баклажанів
  • Помідори миємо, розрізаємо на половинки та вирізаємо серцевину. Ріжемо ще на четвертини.
  • Часник весь очистити та потім ми його вичавимо у соте, коли воно приготується.
  • Приготування соте.
  • У приблизно 5-літрову каструлю наливаємо рослинну олію та обсмажуємо цибулю.
  • Потім додаємо баклажани та перець. Обсмажуємо їх приблизно 5 хвилин.
  • Додаємо помідори та тушкуємо овочі на середньому вогні, не забуваючи постійно перемішувати.
  • Додаємо вичавлений часник, сіль за смаком та цукор.
  • Постійно мішайте соте, щоб воно не підгоріло. Тушкуємо так соте десь хвилин 40. Ви побачите що в процесі приготування, помідори пустили сік, овочі стали м’якими.

    Соте з баклажанів
  • Пробуйте соте на смак та м’якість овочів. Коли вони Вам подобаються за смаком та м’які додайте 3 столові ложки оцту. Перемішайте та проваріть соте ще 5-8 хвилин.
  • Після цього будемо закручувати соте у банки.
  • Консервація та зберігання соте.
  • Далі будемо закручувати соте у банки для зберігання зимою.
  • Вимийте гарно банки та кришки з содою.
  • Стерилізуйте банки зручним для вас способом. Особисто я роблю це в духовці: ставлю банки догори дном на решітку та розігріваю духовку до 130 градусів. Стерилізую до повного випаровування води.
  • Кришки стерилізую у гарячій воді – варю їх хвилин 10.
  • Далі у простерилізовані банки накладаємо соте та закручуємо кришкою.
  • Якщо у Вас євро кришка, то закрутіть просто руками чи спеціальним ключем. А якщо у Вас звичайна кришка, то закатайте закаточним ключем.
  • Поставте банки догори дном і накрийте ковдрою. Залиште їх у такому положенні до повного охолодження.
  • Потім можна перекласти банки у темне та прохолодне місце та зберігати їх там. Також можна зберігати у погребі, гаражі та на балконі за умови, якщо там нема мінусової температури.

Таке гарне овочеве соте в нас виходить! Смачного Вам!

sote-z-baklajaniv
Соте з баклажанів

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*